Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Viktor Orban'dan Fransa'ya Olimpiyat Eleştirisi

Macaristan Başbakanı Orban, Paris Olimpiyatları açılışında Fransa'yı hicvederek ulusal hakları savundu.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 11:12
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 11:12

Viktor Orban'dan Fransa'ya Olimpiyat Eleştirisi

Viktor Orban'dan Fransa'ya Olimpiyat Eleştirisi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışında yaşanan gösteriler hakkında Fransa'yı imalı bir şekilde eleştirdi. Orban, "Her ulusun ne olduğunu gösterme hakkı vardır" diyerek uluslararası arenada ulusal kimliklerin önemine dikkat çekti.

Eleştirilerinin Nedeni

Orban, sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı video kaydında, Romanya'nın Baile Tusnad kentinde düzenlenen etkinlikte Olimpiyat açılışıyla ilgili yorumlarda bulundu. Fransa'nın açılışındaki gösterilerden rahatsız olsa da Fransızları "gücendirmemeleri" gerektiğine vurgu yaptı.

Stratejik Özerklik ve Ulusal Egemenlik

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından gündeme getirilen "stratejik özerklik" ile "ulusal egemenlik" kavramlarının birbirini desteklediğini savunan Orban, "Bu çok liberal bir düşünce olabilir ama ben risk alacağım. Her ulusun kim olduğunu gösterme hakkı vardır," ifadelerine yer verdi.

Toplumsal Ahlak Üzerine Düşünceler

Olimpiyat açılışındaki gösterileri eleştirerek, Batılıların ulus devlet anlayışını sorguladığını belirtti. Orban, "Olimpiyat açılışını izlediyseniz, orada bir ahlak eksikliği olduğunu görebilirsiniz," dedi.

Din ve Sanat Tepkisi

Fransa'nın ev sahipliğindeki Olimpiyat açılışında gerçekleştirilen bir performans, Hz. İsa'yı konu alan "Son Akşam Yemeği" tablosunun drag queen formatında tasvir edilmesi nedeniyle büyük tepki topladı. Fransa Katolik Kilisesi, konuyla ilgili olarak, "Bu tören, Hristiyanlıkla alay eden sahneleri içeriyordu," şeklinde açıklamada bulundu.