
Viyana'da Çok Dilli Çocuk Yetiştirmeye Bilimsel Bir Yaklaşım Konferansı
Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından "Çok Dilli Çocuk Yetiştirmeye Bilimsel Bir Yaklaşım" temalı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa, Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ve Viyana YEE iş birliğiyle katılım sağlandı.
Filiz Keser Aschenberger: Dil Eğitiminin Önemi
Krems Üniversitesi Öğretim Üyesi Filiz Keser Aschenberger, konferans açılışında dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını, aynı zamanda dünyayı anlama ve tanımlama aracı olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkçenin yaygınlaştırılmasının Yunus Emre Enstitüsü’nün temel amaçlarından biri olduğunu ifade etti.
Çocukların Dil Edinimi ve Çok Dillilik
Aschenberger, çocukların fiziksel sorunlar ya da yoksunluk olmadığı müddetçe ana dillerini en iyi şekilde öğrenebileceklerini vurguladı. Bebeklerin doğdukları ortamda duydukları dili rahatlıkla öğrendiğini, dolayısıyla dil ediniminde bir eğitim sürecine ihtiyaç olmadığını dile getirdi.
Konuşmasının devamında, çocukların 7 yaşından önce beyin esnekliği nedeniyle daha hızlı dil edindiğini belirtti ve okul öncesi döneminin ikinci dil öğrenimi için en uygun zaman olduğunu aktardı. Yine de, 8 yaş ve ergenlik dönemlerinde çocukların ikinci dili öğrenmesinde zorluk yaşamadıklarını ifade etti.
Siyasi Yaklaşımların Çok Dilliliğe Etkisi
Aschenberger, çok dilliliğin bazı Avrupa ülkelerinde siyasi yaklaşımlar yüzünden dezavantaja dönüştüğünü söyledi. Ana dillerini iyi konuşmanın çocukların öz güvenini artıracağını belirten Aschenberger, çok dilli eğitimin ya eş zamanlı ya da ardışık bir biçimde gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
İki Dilin Faydaları
İki dil bilen çocukların, bilişsel, akademik ve sosyal açıdan avantajlı olduğunu belirten Aschenberger, başka bir dil öğrenmenin kültürler arası olumlu tutumlar ve davranışları teşvik ettiğini dile getirdi. Ayrıca, iki dille büyüyen çocukların sosyal becerilerinin arttığını kaydetti.
Yanlış Algılar ve Doğru Bilgiler
Dil eğitimine dair toplumda yaygın olan yanlışlarla ilgili de uyarılarda bulunan Aschenberger, çocukların iki dile maruz kalmasının geç konuşmaya yol açtığı gibi yanlış inançların doğru olmadığını belirtti. Aynı ailede çok dilli bir ortamda büyüyen çocukların aynı becerileri göstereceği yolundaki yaklaşımının da hatalı olduğunu vurguladı.
Avusturya'daki Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından "Çok Dilli Çocuk Yetiştirmeye Bilimsel Bir Yaklaşım" konferansı gerçekleştirildi. Krems Üniversitesi Öğretim Üyesi Filiz Keser Aschenberger, çok dilli çocuk eğitimi üzerine sunumda bulundu.
Avusturya'daki Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından "Çok Dilli Çocuk Yetiştirmeye Bilimsel Bir Yaklaşım" konferansı gerçekleştirildi. Krems Üniversitesi Öğretim Üyesi Filiz Keser Aschenberger, çok dilli çocuk eğitimi üzerine sunumda bulundu.