Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yalan Haberlerle Mücadelede Yeni Yaklaşımlar

Prof. Dr. Edibe Sözen, Türkiye İletişim Modeli Sempozyumu'nda yalan haberlerin etkilerini ve çözüm önerilerini ele aldı.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 12:38
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 12:38

Yalan Haberlerle Mücadelede Yeni Yaklaşımlar

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen'in Açıklamaları

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, Türkiye İletişim Modeli Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada yalan ve asılsız haberlerin, günümüzde önemli bir sorun haline geldiğini ifade etti. Sözen, "Yalan haberlere inanma oranı, doğru haberlere kıyasla 6 kat daha fazla. Araştırmalar, yalan haberlerin %70 daha fazla dolaşıma girdiğini gösteriyor," dedi.

İletişim Başkanlığı'nın Rolü

Prof. Dr. Sözen, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın, kurulduğu günden itibaren hem yurt içinde hem de yurt dışında etkili çözümler üretebilen bir kurum olduğunu vurguladı. "Dünyada hızlı değişimlere yanıt verebilen bir yapı içerisindeyiz," dedi.

Yeni Hegemonik Alanlar

Sözen, yeni hegemonik alanların ortaya çıktığını belirterek, "Dijital dünyanın dili İngilizce. Teknolojiye hükmedenler, dil hegemonyasıyla dünyayı şekillendiriyor. Ayrıca, devletler karşısında şirketlerin gücü arttı. Örneğin, Orta Doğu'daki sorunlar şirket kararlarına dayanıyor," şeklinde konuştu.

21. Yüzyıl ve Teknoloji

Prof. Dr. Sözen, 21. yüzyılın teknolojinin egemen olduğu bir dönem olduğunu belirterek, "Bilginin sürekli güncellenmesi gerekiyor. Uzayda çalışmalara ve teknolojik gelişmelere yatırım yapan ülkeler, gelecekte kendilerini öne çıkaracaklar," dedi.

Sempozyumda Oturumlar Gerçekleşiyor

Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından çeşitli oturumlar düzenlenecek. Bu oturumlar arasında "Gazetecilerin Gözünden İletişim ve Medya Ekosistemi", "Yöneticilerin Gözünden Türkiye İletişim Modeli" ve "İletişimde Hakikat Mücadelesi" gibi konular yer alacak.