Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yapay Zeka ile Silahlanma Yarışında ABD ve Çin

SETA'nın yeni kitabı, ABD-Çin arasındaki yapay zeka odaklı silahlanma rekabetini ele alıyor.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 15:39
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 15:39

Yapay Zeka ile Silahlanma Yarışında ABD ve Çin

Yapay Zeka ve Silahlanma Yarışı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), "Yapay Zeka Silah Dinamiği: ABD ile Çin Rekabeti Dosyası" başlıklı bir kitap yayımladı. Bu eserde, ABD ile Çin arasındaki yapay zeka yoluyla yapılan silahlanma yarışına dikkat çekiliyor.

Yapay Zekanın Askersel Stratejilerdeki Yeri

Kitapta, yapay zekanın kuramsal kavramlardan modern askeri stratejilerin merkezine geçtiği vurgulanıyor. Söz konusu eser, iki ülkenin güç mücadelesinde yapay zekanın ne denli kritik bir unsur olduğuna odaklanıyor.

Gloria Shkurti Özdemir'in Analizleri

Siyaset bilimci Gloria Shkurti Özdemir tarafından kaleme alınan kitapta, İngiliz siyaset bilimci Barry Buzan'ın teorik çerçevesi kullanılarak, ABD ve Çin'in yapay zekayı gelecekteki çatışmalar ve ulusal güvenliğin önemli bir unsuru olarak gördüğü belirtiliyor.

ABD ve Çin'in Stratejileri

Kitapta, ABD'nin askeri teknolojilerdeki öne çıkan gelişiminin yanı sıra yenilikçilik ve stratejik ortaklıklar kurarak pozisyonunu koruma hedefi değerlendiriliyor. Öte yandan, Çin'in 2030 yılına kadar yapay zeka teknolojisinde liderliği ele alarak ABD'nin gücüne meydan okuma ve küresel güvenlik bağlamında yeni düzenlemeler yapma hedefinde olduğu ifade ediliyor.

Rekabetin Güvenlik Dinamiklerine Etkisi

Sonuç olarak, iki ülke arasındaki yapay zeka merkezli rekabetin çağdaş uluslararası güvenlik dinamiklerinin en belirleyici unsurlarından biri olduğu değerlendirmesi yapılıyor.