
Yapay Zeka Rekabetinde Yeni Bir Oyuncu: Hindistan
Dünya genelinde toplam değeri 240 milyar dolar'a ulaşan yapay zeka sektörünün, 2030 yılı itibarıyla küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkı sağlaması bekleniyor. Bu rekabette dikkat çeken ülkeler arasında ABD, Çin ve Hindistan öne çıkıyor.
Davos'ta Yapay Zeka Tartışmaları
Gelecek beş yılda yapay zeka tartışmaları, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleşen 55. Yıllık Toplantıları'nın ana konularından biri oldu. Öngörülere göre yapay zeka sektörü, 2030 yılına kadar yaklaşık bir trilyon dolara ulaşacak.
PWC'nin Raporu: Büyük Kazançlar Bekleniyor
PwC'nin yayınladığı rapora göre, yapay zeka küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkıda bulunacak ve bu durum yerel ekonomileri %26 oranında büyütecek.
Çin ve ABD İkilikte Dominasyon
Yapay zekadan en büyük kazanç sağlayacak ülkeler arasında Çin ve ABD başı çekiyor. Yapay zekanın ekonomiye sağlayacağı bu katkının yaklaşık %70'inin bu iki ülkede gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.
Rekabetin Kızışması ve Hindistan'ın Rolü
Chicago Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Davos'taki yapay zeka tartışmaları hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Yapay zeka ekonomilere çok hızlı bir şekilde nüfuz ediyor ve bu, aynı anda bir heyecan ve panik havası yaratıyor." Akçiğit, Çin ve Hindistan'daki yatırım ve gelişim oranlarının oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, "Hindistan, 2010'lardan itibaren büyük yatırımlar gerçekleştirdi. Diğer ülkelerin de Hindistan ile rekabet etmek için harekete geçmelerini bekliyorum" ifadelerini kullandı.
Avrupa'daki Panik Etkisi
Akçiğit, Avrupa'nın bu hızlı gelişmelere hazırlıksız olduğunu ve bu nedenle bir panik içinde bulunduğunu belirtti. "Avrupa'nın yapısının hantal olduğu artık anlaşıldı," diyen Akçiğit, yapay zeka teknolojilerine yönelik hızlı gelişmenin Avrupa'nın iş yapış şekliyle zıt düştüğünü ekledi.
Gelecek 10 Yıl Hindistan için Umut Verici
Hindistan'ın, yapay zeka konusunda yaptığı yatırımlarla önümüzdeki 10 yılı olumlu geçireceği öngörülüyor. Akçiğit, "Hindistan, yatırımlarının meyvelerini toplayacak. Rekabet kızışacak," diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Türkiye için Fırsatlar
Türkiye dahil gelişmekte olan ülkeler için yeni fırsatların oluştuğunu belirten Akçiğit, "Ülkeler doğru adımları atmalı. Örneğin, Türkiye'nin bulut sistemlerini kurması ve internet altyapısını geliştirmesi gerekmekte," dedi.
Akçiğit, üniversitelerin teknoloji geliştmenin yanı sıra iş dünyasıyla etkileşimde önemli roller üstlenmesi gerektiğini ifade ederek, şu sözlerle tamamladı: "Üniversiteler ve firmalar arasında işbirliği yapılabilirse, yeni bir sinerji ortaya çıkacak. Hızlı teknolojik gelişimler için çevik adımlar atmalıyız."
Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Davos'ta yapay zeka tartışmalarına ilişkin gözlemleri ve uluslararası rekabetteki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Davos'ta yapay zeka tartışmalarına ilişkin gözlemleri ve uluslararası rekabetteki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.