Doktora Programları için Akreditasyon Zorunluluğu
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin yeni açacakları doktora programları için akredite program sahibi olma şartı getirildiğini duyurdu.
Yükseköğretim Raporu ve Veriler
2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre Türkiye, 208 üniversitesi, 185 bin akademisyeni ve uluslararası alanda 350 bini aşan öğrenci sayısıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda en az bir akredite lisans programı bulunduran üniversite sayısı 116'ya ulaşırken, akredite olan toplam program sayısı 1209 olarak kaydedildi. 2018'de yüzde 6,89 olan akredite lisans programı sayısı ortalaması, 2023'te 10,42'ye yükseldi.
Akredite Lisans Programlarının Dağılımı
Türkiye'de en fazla akredite lisans programına sahip üniversiteler ise şu şekilde sıralandı:
- 1. İstanbul Gelişim Üniversitesi - 56 program
- 2. Sakarya Üniversitesi - 55 program
- 3. Hacettepe Üniversitesi - 42 program
- 4. Atatürk Üniversitesi - 41 program
- 5. Ege Üniversitesi - 39 program
- 6. Erciyes Üniversitesi - 35 program
- 7. İstanbul Teknik Üniversitesi - 34 program
- 8. Başkent Üniversitesi - 33 program
- 9. Yıldız Teknik Üniversitesi - 31 program
- 10. İstanbul Medipol Üniversitesi - 29 program
Kalite Odaklı Yaklaşımlar
Prof. Dr. Özvar, yükseköğretim sisteminin kalite odaklı anlayışını güçlendirme çabalarının devam edeceğini belirterek, "Doktora programı açmak için akredite program sahibi olma şartı getirdik. Benzer şekilde akademik birimlerin kurulması için de akreditasyon şartı getirilecektir" dedi. Özvar, 2027 yılına kadar üniversitelerin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını beklediklerini açıkladı.
Uluslararası Öğrenci Kalitesi
Prof. Dr. Özvar, Türkiye'nin uluslararası öğrenci çekme konusundaki rekabeti ve kaliteyi artırmanın önemine dikkat çekti. Uluslararası öğrenci sayısının önemine vurgu yaparken, bu öğrencilerin kalitesinin artırılmasının birinci öncelik haline gelmesi gerektiğini ifade etti. Özvar, gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanmaması durumunda Türk üniversitelerinin uluslararası alandaki itibarının zedelenebileceğini belirtti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, doktora programı açmak için başvuran üniversitelere akredite program sahibi olma şartı getirildiğini bildirdi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, doktora programı açmak için başvuran üniversitelere akredite program sahibi olma şartı getirildiğini bildirdi.