Yenilenebilir Enerji Yatırımları Doğal Gaz İthalatının Önüne Geçti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Türkiye'de son 20 yıl içinde elektrik ve enerji sektöründe önemli reformların gerçekleştirildiğini ifade etti. Demircan, "Yenilenebilir enerjideki yatırımlarla, şu ana kadar 132 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçtik. Yenilenebilir enerji sektörü, bu yatırımlarla 890 milyon tonluk karbon emisyon azaltılmasını sağlıyor," şeklinde konuştu.
Yerli Kaynakların Kullanımı ve Nükleer Enerji Vurgusu
Demircan, Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nde yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kurulu gücünün hidroelektrik santrallerle birlikte 67 bin megavata ulaştığını belirtti. Özel sektörün rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarıyla bu kapasitenin 31 bin megavata çıkarıldığını söyledi.
Demircan ayrıca, Türkiye’nin enerji stratejisinde kaynak çeşitlendirmesi yapmanın önemine vurgu yaptı ve nükleer enerjinin de karbon sıfır olarak, en temiz enerji kaynağı olarak değerlendirildiğini belirterek, "Akkuyu'da 1. ünite devreye alma sürecimiz devam ediyor. Sinop ve Kıyıköy'de 2. ve 3. projelerle ilgili görüşmelerimiz sürüyor," dedi.
Enerji İthalatı ve Yerli Üretim Artışı
Demircan, Türkiye'nin enerji ithalatının geçen yıl yaklaşık 60 milyar dolar, bu yıl ise 50 milyar dolara yakın gerçekleştiğini ifade etti. Yenilenebilir enerji sektörünün ilk başladığında imalat açısından neredeyse hiçbir kabiliyeti olmadığını ancak şu an 150’nin üzerinde ana ekipman imalatçısının bulunduğunu, doğrudan ve dolaylı alt tedarikçi sayısının 350'ye çıktığını söyledi.
Yakın Gelecekte Yenilenebilir Enerji İhaleleri
Demircan, mevcutta 70 bin megavata yakın ön lisans ya da kısmen lisans aşamasında yatırım kapasitesinin olduğunu ve bunun 34 bin megavatının depolamalı RES ve GES projeleri olduğunu kaydetti. Ayrıca, ocak ve şubat aylarında güneş ve rüzgar YEKA ihalelerinin gerçekleşeceğini duyurdu.
Enerji Depolama ve İşbirlikleri
Enerji Depolama Endüstrileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Tokcan, enerji depolama teknolojilerinin gelecekte enerjide oyun değiştirici olacağını belirtti. Tokcan, "Dünya genelinde 2050'ye kadar enerji dönüşümü için yıllık yatırım tutarı yaklaşık 3,5 trilyon dolar olacak," ifadelerini kullandı.
Kongrenin mottosunun "Bölgenin Batarya Üssü Türkiye" olduğunu söyleyen Tokcan, Türkiye'nin enerji depolama alanında Avrupa için önemli bir ticaret partneri olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Ankara'da bir otelde gerçekleşen Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nin açılış töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan konuşma yaptı.
Ankara'da bir otelde gerçekleşen Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nin açılış töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan konuşma yaptı.