Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yerebatan Sarnıcı'nda 'Yeraltının Kapıları' Sergisi Açılıyor

Vlastimil Beranek'in eserleri 1 Ağustos'tan itibaren Yerebatan Sarnıcı'nda sanatseverlerle buluşacak.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 14:22
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 14:22

Yerebatan Sarnıcı'nda 'Yeraltının Kapıları' Sergisi Açılıyor

Yerebatan Sarnıcı'nda Sanat Dolu Bir Deneyim

"Yeraltının Kapıları - Geçiş ve Yansıma ile Mekana Dokunma: Vlastimil Beranek" adlı sergi, 1 Ağustos tarihinde İstanbul'un tarihi Yerebatan Sarnıcı'nda sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu etkileyici sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras, İBB Kültür ve Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğiyle düzenleniyor.

Sanatın Su ve Taşla Buluşması

Sergide, Çek çağdaş heykeltıraşları Vlastimil Beranek ve Jaroslav Prosek’in eserleri sergilenecek. Küratörlüğünü Dr. Mahir Polat ve Miroslav Kroupa’nın üstlendiği sergi, suyun içine yerleştirilen kristal heykeller aracılığıyla sarnıcın iki temel malzemesi olan su ve taşla uyum sağlıyor.

Filozof Platon'un Alegorisi Üzerine

Serginin temaları arasında yer alan yeraltı, gerçeklik algısı, mitoloji, yansıma ve geçiş, filozof Platon’un mağara alegorisinden ilham almakta. Bu alegori, zincirlere vurulmuş insanların, mağaranın girişinden gelen nesnelerin gölgelerini görerek gerçekliği algılamalarını anlatıyor.

Camın Geçmiş ve Bugün Üzerindeki Etkisi

Vlastimil Beranek'in camdan yaptığı eserler, sarnıcın su ve taş dokusuyla etkileşime girerek dinamik yansıma alanlarına renk katıyor. Diğer yandan Jaroslav Prosek'in eserleri, izleyicileri yaklaşık 6 bin yıl öncesine, Mezopotamya'da üretilen ilk camın keşfiyle buluşturarak kolektif hafızayı sorguluyor.

30 Kasım'a Kadar Ziyaret Edilebilecek

Bu sergi, geçiş ve yansımalarla Yerebatan Sarnıcı’nda salt turistik bir deneyimi aşarak derin bir sanat yolculuğu sunacak. 30 Kasım tarihine kadar açık kalacak olan sergi, sanat tutkunlarına eşsiz bir deneyim vaad ediyor.