Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi ile İhracatta Dijital Dönüşüm Desteği

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalara destek vermeyi hedefliyor.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 13:50
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 14:36

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi ile İhracatta Dijital Dönüşüm Desteği

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Hakkında

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, ihracatçı firmaları hedef alan destek projeleri hakkında bilgi verdi.

Danışmanlık Hizmetleri İçin Destek

Bolat, "Şirketlerimiz tarafından alınan danışmanlık hizmet giderleri, 5 yıl boyunca %50 oranında desteklenerek toplamda 10 milyon liraya kadar Bakanlığımızca karşılanacaktır." dedi.

Ticaret Rakamlarına Dikkat

Bakan, Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde %5.7 büyüdüğünü ve bunun 1.6 puanının dış ticaretten kaynaklandığını vurguladı. Ayrıca, geçen yıl ihracatın 255.4 milyar dolara çıktığını ifade etti.

Yeşil Dönüşüm İçin Yol Haritası Belirlendi

Bolat, Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nın oluşturulduğunu belirterek, Gümrük Birliği çerçevesinde AB ile olan ticaretin 2023'te 211 milyar dolara yükseleceğini söyledi.

Altı Sektördeki İhracat Payı

"Demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik, hidrojen, tekstil ve giyim gibi sektörler yeşil dönüşümden en çok etkilenenler arasında. Bu sektörlerden yaptığımız ihracatın AB'ye olan toplam ihracattaki payı %49'dur." ifadelerini kullandı.

Proje Aşamaları ve Destek Mekanizması

Programın 3 temel aşamadan oluştuğunu belirten Bolat, "İlk aşama mevcut durum analizi, ikinci aşama sürdürülebilirlik yol haritası ve üçüncü aşamada projelerin izleme ve doğrulama danışmanlığı desteklenecek." şeklinde konuştu.

Finansman ve Destek Stratejisi

Bakanlık, bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlığı harcamalarını desteklemeyi de hedefliyor. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, kamu gözetimi ve bağımsız denetim alanında yapılan çalışmalara dikkat çekti.