Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Güneş Enerjisi Dönüşümü

YTÜ, güneş enerjisi ile kamu binalarında enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 11:08
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 11:08

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Güneş Enerjisi Dönüşümü

Güneş Enerjisi İle Sürdürülebilir Kampüs

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), kamu binalarında enerji verimliliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atıyor. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'nda görevli Tolgahan Atabay, KABEV projesi kapsamında üniversitenin Davutpaşa Kampüsü’ndeki binaların çatılarına yerleştirilecek güneş panelleri ile %55,3 enerji verimliliği elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Projenin Ayrıntıları

Dünya Bankası'nın desteğiyle yürütülen KABEV projesinde, Türkiye genelinde 500 ila 700 kamu binasında enerji tasarrufu sağlanması amaçlanıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi, bu projeye katılarak enerji verimliliği çalışmaları başlattı. Atabay, sürdürülen işlemlerin 2020 yılında başladığını ve yıl sonunda projenin tamamlanmasını beklediklerini belirtti.

Enerji Tasarrufu ve Çevresel Etki

Atabay, "Yaklaşık 60 milyon liranın üzerinde doğal gaz ve elektrik faturası ödüyoruz. Projenin sonunda elde edilecek enerji verimliliği ile faturalarımızda 30 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlanacak. Bu proje sadece maliyet açısından değil, çevresel etkileri açısından da önemli." dedi.

Kendi Enerjimizi Üretiyoruz

Yıldız Teknik Üniversitesi, kendi enerjisini üreten bir kampüs olma yolunda önemli bir adım attı. Kampüs genelinde inşa edilecek güneş panelleri ile üniversitenin enerji ihtiyacının yaklaşık %50'sinin karşılanacağı öngörülüyor. Atabay, "5,225 güneş panelinin toplam 3,3 megavatlık enerji üreteceği ve 200-250 evin enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti. Ayrıca, güneş enerjisi uygulamaları sayesinde üniversite, karbon sıfır hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atacak." ifadelerini kullandı.

Deprem Güçlendirme Çalışmaları

Bunun yanında, üniversitenin Beşiktaş kampüsünde de Bakanlık desteğiyle eski binaların güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Atabay, "KADEV projesiyle 4-5 binada hem deprem güçlendirmesi hem de enerji verimliliği çalışmaları yürütülüyor. Böylece, hem enerji verimliliği sağlanacak hem de sürdürülebilir bir kampüs oluşturulmuş olacak." dedi.